gototopgototop
ponedeljak, 09. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Ivan Mrkić o efektima stupanja na snagu SSP: ,,Spoljnopolitički kurs se neće menjati"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan Mrkić_1Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija je postala deo jednog integralnog sistema koji je svojstven samo Evropskoj uniji.

Posledice po našu privredu su mnogobrojne i pre svega pozitivne, posebno sa stanovišta plasmana stranog kapitala, ali i političko-psihološki SSP ima nemerljiva dejstva, kaže za Danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, odgovarajući na pitanje šta za spoljnu politiku znači to što je SSP 1. septembra stupio na snagu.

Kako navodi, usklađivanje stavova u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU ne znači promenu spoljnopolitičkog kursa. „Kurs se neće menjati, jer da je i do sada bio različit, ne bismo ni dobili datum za pregovore o učlanjenju. Mi nemamo problema sa spoljnopolitičkim prioritetima, jer pre svega vodimo vodimo proevropsku politiku , u smislu jačanja integracija sa svim delovima našeg kontinenta", ističe ministar Mrkić.

Prema Mrkićevim rečima, „nema potrebe" za stvaranjem bilo kakvog nadzornog mehanizma koji bi pratio sprovođenje SSP jer će „sve neophodne radnje biti obavljane u postojećim institucijama sistema". Šef srpske diplomatije, takođe, ukazuje da bi ovog meseca trebalo da na sednici Vlade bude usvojen i predlog Zakona o spoljnim poslovima, koji će se potom po kratkom postupku naći pred narodnim poslanicima.