gototopgototop
nedelja, 08. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Snažnije usaglašavanje sa pozicijama Evropske Unije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićStupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mi sada samo još snažnije nastavljamo da usaglašavamo svoje spoljnopolitičke stavove sa zajedničkim pozicijama Evropske unije, jer spoljnu politiku još odavno usklađujemo sa Unijom.

Samo u toku prošle godine, dakle pre stupanja na snagu SSP-a, pridruživali smo se evropskoj spoljnoj politici deklaracijama i istupanjima u EU, u praktično 95 posto slučajeva, izjavio je u intervjuu "Dnevniku" ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Šta biste kada je u pitanju kosovski problem akcentirali sa poslednje sednice Saveta bezbednosti UN?

- Naglasio bih opšte priznanje koje je usledilo posle našeg istupanja i to bez razlike, iako u sadašnjem sastavu SB UN ima 8 zemalja koje nisu priznale JPNK, dok 7 jesu. Svejedno, naš nastup i uopšte politika Vlade po tom pitanju, bili su podržani od svih zemalja članica SB UN. Zanimljivo je, da je zahtev Prištine da predstavnici UNMIK-a treba da odu sa Kosova i Metohije, nije ni komentarisan a kamoli podržan.

Koje su zapravo u ovom momentu strateške polazne osnove, principi srpske spoljne politike, pošto je s ovom Vladom preformulisana prethodna, zasnovana na "četiri stuba" i krilatici "i Kosovo i EU"?

- Naša Vlada u najnovijem sastavu biće maksimalno angažovana na rešavanju privrednih problema, smanjenju nezaposlenosti, privlačenju investicija, odašiljanju poruka širom sveta da je Srbija odlučna da ide u obnovu i ubrza sopstveni razvoj. To je prioritet nad prioritetima i mog ministarstva sa čitavom diplomatsko-konzularnom mrežom koju imamo u svetu. Srbija, razume se, nastavlja s pregovorima sa EU, osnažuje svoje odlične odnose sa Pekingom, Moskvom i Vašingtonom, ali i sa svim našim brojnim tradicionalnim prijateljima po svim kontinentima. Odnosi sa susedima su nam od izuzetne važnosti i činimo sve što je u našoj moći da nastave da idu uzlaznom linijom.

S pregovarima o punopravnom članstvu, koji sa EU treba da se otvore u januaru 2014, na kojim pitanjima će biti fokus spoljne politike i diplomatskih aktivnosti?

- Treba razumeti da u pogledu spoljne politike i diplomatskih aktivnosti nema nikakvog "preloma" od januara 2014. godine, nego se prirodno nastavlja naše usaglašavanje sa stavovima EU, a od januara samo mehanizmi komuniciranja mogu biti detaljnije razrađeni.