gototopgototop
četvrtak, 15. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje povodom situacije u Egiptu
+ larger fontnormal font- Smaller font
zastava egiptaS obzirom na najnoviji razvoj bezbednosne situacije u Egiptu gde je u četvrtak 14. avgusta uvedeno vanredno stanje, na osnovu informacija iz ambasade Srbije u Kairu, Ministarstvo spoljnih poslova upozorava građane Srbije koji su na letovanju u egipatskim letovalištima, da se zabrana kretanja koju su uvele egipatske vlasti, od 19h do 6h, odnosi i na turiste. Stoga, apelujemo na turiste iz Srbije, kojih je 700 u Hurgadi, da ne napuštaju hotelske komplekse u tom periodu. Osim toga, ostaje i naša snažna preporuka da naši građani budu dodatno oprezni na javnim mestima, da izbegavaju sva okupljanja čak i ona koja su naizgled mirna i da ne putuju u velike gradove. Poseban oprez savetujemo petkom, posle molitve. S obzirom da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri tome da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat na letovanje.
Za sada su građani Srbije dobro, bezbedni su i niko od njih se nije obraćao srpskoj ambasadi sa zahtevom za bilo kakvu vrstu vanredne pomoći zbog novonastale situacije u Egiptu.
Ambasada Republike Srbije u Kairu dežurna je 24 sata, u stalnom je kontaktu sa turističkim vodičima i agencijama, kao i sa vlastima u Egiptu, neprestano prati razvoj situacije u celoj zemlji a posebno u turističkim mestima gde su koncentrisani naši turisti.
U Ministarstvu spoljnih poslova od početka sukoba formiran je krizni štab, koji je u stalnom zasedanju i redovno procenjuje političko - bezbednosnu situaciju u Egiptu.

Dežurni telefoni u ambasadi u Kairu su +2022736-5494, +2022735-4061.
Telefon konzula Miroslava Mitrovića + 201222248114.

Ministarstvo će i dalje obaveštavati javnost o najnovijem razvoju krize i o bezbednosnim aspektima boravka naših građana u Egiptu.
Ključne reči: Egipat