gototopgototop
nedelja, 30. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Josipovićeva zdravica: Za evrointegraciju Zapadnog Balkana
+ larger fontnormal font- Smaller font
minbuzaPredsednik Hrvatske Ivo Josipović večeras je, na svečanoj večeri priređenoj povodom ulaska te države u EU, poručio u zdravici stranim delegacijama da će Hrvatska nastaviti da podržava evrointegraciju čitavog Zapadnog Balkana. 
"Želim da vam poručim da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva", nazdravio je Josipović državnicima sa Zapadnog Balkana, među kojima su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.
Ulazak Hrvatske u EU je, prema Josipovićevim rečima, potvrda uverenja građana te države o njihovoj pripadnosti evropskim demokratskim vrednostima i kulturnom krugu.
"Trenutak kada Hrvatska ulazi u EU vreme je mnogih sumnji i propitivanja. I u Hrvatskoj ima sličnih dilema. Međutim, na kraju jedne etape hrvatske istorije i na početku nama novog, evropskog doba, u Hrvatskoj prevladava uverenje da je projekat EU projekat budućnosti. Na Evropu gledamo kao na novu priliku da ostvarimo novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi uzlet", kazao je Josipović.
Premijer Zoran Milanović je, obraćajući se gostima, pozvao na zajednički otpor sejanju straha od drugih i drugačjih i negovanje Evrope zasnovane na čistom srcu, a ne strahu, saradnji a ne sumnjičavosti, prihvatanju a ne getoizaciji i razumevanju i upoznavanju nasuprot osuđivanju i predrasudama.
"Nazdravljam vam u ime naše zajedniccke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, uprkos brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svest o nezamenjivosti temeljnih vrednosti, poput solidarnosti i obrazovanja", rekao je Milanović.
U trenutku dok strani zvaničnici sa članovima hrvatske vlade i Sabora večeraju u Gornjem gradu, gde je sedište hrvatske administracije, građani se u centru Zagreba okupljaju na centralnoj proslavi ulaska u EU.
U kasnim večernjim časovima će se oko 170 gostiju iz inostranstva, među kojima su predsednici svih država regiona, preseliti u VIP zonu na Trgu bana Jelačicha odakle će pratiti kulturno-umetnički program i obraćanja domaćih zvaničnika i predstavnika EU.