gototopgototop
petak, 28. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
trg bana jelacicaMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić 30. juna i 1. jula boraviće u Hrvatskoj, gde će kao član srpske delegacije prisustvovati svečanoj proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Centralna svečanost biće održana u nedelju uveče na Trgu bana Jelačića. Gradjanima će se na trgu obratiti premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović, kao i predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta. S obzirom da u Zagreb dolaze najviši zvaničnici država iz regiona, biće to prilika da šef srpske diplomatije sa kolegama razmeni informacije o saradnji u regionu i o nastavku procesa proširenja posle ulaska Hrvatske u EU. Posle ponoći, 1. jula, na graničnom prelazu sa Srbijom, Bajakovu, biće otkrivena tabla sa natpisom EU.

Šef srpske diplomatije boravio je u poseti Zagrebu početkom marta, a tom prilikom je razgovarao sa hrvatskom ministarkom inostranih i evropskih poslova Vesnom Pusić, sa predsednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom, kao i sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Šefovi diplomatija dve države dogovorili su formiranje zajedničke, mešovite komisije koja će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja dve zemlje, najavili redovne ministarske susrete na svakih šest meseci i poručili da će i pitanje međusobnih tužbi za genocid "doći na red".

Poseta srpskog ministra Zagrebu u martu bila je rezultat dogovora posle niza susreta sa hrvatskom koleginicom, "kao i obostrano potvrđene spremnosti da Srbija i Hrvatska rešavaju otvorena pitanja, jačaju ekonomsku i prekograničnu saradnju, razmenjuju iskustva u procesu evrointegracija i snažne međusobne odnose na dobrobit svojih građana".

Mrkić i Pusićeva sastajali su se više puta "na marginama" međunarodnih sastanaka i skupova. Prvi put u septembru prošle godine u sedištu Ujedinjenih nacija, potom u Dablinu - tokom zasedanja OEBS-a, a u januaru i u Čileu, na marginama samita EU i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba, kada je i dogovorena martovska poseta Mrkića.