gototopgototop
ponedeljak, 24. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PMSP Miomir Udovički na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje u Skoplju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ambasador Miomir Udovički, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, učestvovao je 18. juna 2013. godine na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje u Skoplju. Sastanak je održan povodom 10 godina postojanja ove regionalne bezbednosne inicijative, čiji su članovi R.Makedonija, R.Hrvatska, R.Crna Gora, Bosna i Hercegovina i SAD. R.Srbija je učestvovala u svojstvu posmatrača, a sastanku je prisustvovao i predstavnik Prištine, pri čemu je ispoštovan zahtev Srbije da se sastanak održi u tzv. Gymnich formatu.

Na sastanku u Skoplju razmotrene su mogućnosti unapređenja saradnje zemalja regiona u oblasti bezbednosti i odbrane, u okviru NATO i preko mehanizama programa Partnerstvo za mir. Predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje usvojili su Završni kominike, u kome je između ostalog, pozdravljen Sporazum postignut u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Na marginama sastanka, ambasador M. Udovički je razgovarao sa F. Rikerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, kao i Z. Micunskim, državnim savetnikom i direktorom Direktorata za NATO u MIP-u R. Makedonije.