gototopgototop
petak, 14. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić danas na sednici saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Mrkić na sednici Saveta bezbednosti_1Uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan tromesečni izveštaj o stanju na KiM, Mrkić se danas u sedištu UN u Njujorku sastao sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom koji je izjavio da se na Kosovu i Metohiji osećaju promene posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Zarif je Mrkića detaljno upoznao sa bezbednosnim stanjem na terenu, a šef srpske diplomatije poručio je da je na Kosovu i Metohiji veoma važno prisustvo i angažovanost UNMIK-a, čije dejstvo, kako je naglasio, mora da bude vrlo nepristrasno.
Mrkić i Zarif su se saglasili da je UNMIK veoma važan faktor stabilnosti na Kosovu i Metohiji koji će i ubuduće imati nezamenjivu ulogu. 

Šef srpske diplomatije je imao sastanak i sa ambasadorkom SAD u Ujedinjenim nacijama Rozmari di Karlo, koja je čestitala na onome što je Vlada Srbije postigla na jačanju sopstvene pozicije i poboljšanju imidza u svetu.
Američka ambasadorka je naglasila da su jako bitni sve učestaliji kontakti najviših predstavnika SAD i Srbije.
Mrkić i Di Karlo su se saglasili o značaju implementacije Sporazuma koji su u Briselu potpisale delegacije Beograda i Prištine i zaključili da je razlog to što će stabilnost regiona privući strane investicije. Mrkić je od nje zatražio da srpski haški osuđenici kazne služe u srpskim zatvorima, a Di karlo je Mrkiću poručila da će SAD uticati na svoje evropske prijatelje da podrže Srbiju u njenim nastojanjima da uspešno nastavi put ka evropskim integracijama.


Sastanak premijera Dačića sa stalnim predstavnikom Velike Britanije u UN ambasadorom Lajal Grantom
 


Premijer Dačić na sastanku sa generalnim direktorom kompanije NCR iz Njujorka
 


Dačić se u Njujorku sastao sa Ban Ki-munom
 


Sastanak premijera Dačića sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN ambasadorom Vitalijem Čurkinom