gototopgototop
utorak, 04. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: „Odnosi Srbije i Italije izuzetno dobri"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan Mrkić_1Srbija i Italija imaju izuzetno razvijene bilateralne odnose, naročito u oblasti ekonomije. Politički dijalog između dve zemlje je veoma dinamičan, a Italija nam pruža kontinuiranu političku podršku u dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.
U intervjuu za diplomatski magazin "Kord" (Cord), šef srpske diplomatije je posebno naglasio značaj kontinuirane političke podrške koju Italija pruža Srbiji kad je reč o dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
Mrkić je rekao da Italija i Srbija slično razmišljaju kad je reč o razvoju bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje kroz institucije kao što su UN, OEBS i Savet Evrope, a da je u bilateralnom segmentu to naročito važno za ekonomsku i tehnološku, kao i intenzivnu kulturnu saradnju koju konstatno razvijaju.
Upitan šta smatra najznačajnijim aspektima ekonomske saradnje sa Italijom, koja je partner broj jedan za Srbiju na tom planu, Mrkić je rekao da Srbija najopsežniju saradnju sa Italijom ostvaruje u automobilskoj industriji.
On je napomenuo i da je Italija značajno investirala u energetski sektor i tekstilnu industriju, kao i prehrambenu i hemijsku industriju u Srbiji, a te investicije su donele nova radna mesta za srpske građane.
Pored toga, dodao je Mrkić, "sa primenom nove tehnologije raste i međunarodna konkurentnost srpske privrede i pruža nam se prilika da izvozimo na treća tržišta.
Srbija i Italija su razvile uspešnu saradnju i u oblasti kulture i zaštite dragocene kulturne baštine na Kosovu, preko Uneska, rekao je šef srpske diplomatije, izrazivši zahvalnost italijanskom kontingentu KFOR-a i EULEKS-a.
Govoreći o najznačajnijim bilateralnim sporazumima između Srbije i Italije, Mrkić je istakao Sporazum o ekonomskoj, industrijskoj i tehničkoj saradnji, Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja i Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji.
On je napomenuo da je uspostavljanje strateškog partnerstva između Italije i Srbije na Prvom samitu u Rimu 2009. godine pružilo poseban podstrek razvoju bilateralnih odnosa, podsetivši i da je potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti civilne zaštite i evropskoj integraciji.
Na pitanje koje su prednosti metoda suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala koje su razvijene u Italiji a koje Srbija koristi, Mrkić je rekao da je Italija veoma iskusna u borbi protiv raznih oblika organizovanog kriminala i terorizma i da sa Srbijom deli svoje iskustvo kako bi srpski relevantni organi efikasnije i brže usvojili antikriminalne tehnologije i mehanizme.
Upitan od kolike je pomoći podrška italijanskih eksperata u procesu evropskih integracija Srbije, na osnovu Memoranduma o razumevanju o saradnji na tom polju koji su potpisala dva ministarstva spoljnih poslova, Mrkić je kazao da se time pruža dovoljan pravni okvir za saradnju između dva ministarstva a taj sporazum će imati pozitivne efekte na regionalne inicijative u koje su uključene obe zemlje.
Mrkić je istakao i doprinos bivšeg italijanskog ministra spoljnih poslova Franka Fratinija u odobravanju bezviznog režima Srbiji.
"Očekujemo slične rezultate i u drugim segmentima, naročito zbog toga što istaknute zemlje članice EU, uključujući Italiju, lako mogu da uoče prepreke na našem putu ka članstvu u EU i pomognu nam u pronalaženju rešenja", istakao je Mrkić.
Opisujući, na kraju, ukupne odnose između Italije i Srbije, srpski ministar spoljnih poslova je rekao da su naši diplomatski odnosi uvek bili i uvek će biti veoma kvalitetni, uz napomenu da, pored mnogih veza koje nas spajaju, uvek ima prostora da se izgrade nove i unaprede se one postojeće, na obostrano zadovoljstvo.
Ključne reči: Italija Ivan Mrkić