gototopgototop
petak, 10. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić u zvaničnoj poseti Finskoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić u poseti Finskoj_1Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić razgovarao je danas u Helsinkiju sa šefom finske diplomatije Erkijem Tuomiojom o briselskom sporazumu i očekivanjima Beograda, bilateralnim odnosima i produbljivanju ekonomske saradnje.

Nakon susreta sa finskom kolegom ministar Mrkić je izjavio: "Finska reakcija je izuzetno pozitivna. Oni smatraju da je rukovodstvo Srbije napravilo nekoliko poteza koji su izazvali, kako je sam Tuomioja rekao, divljenje ogromne većine u Evropi, da se to vrednuje i da će na sve snažniju podršku nailaziti sve to što su naše namere da ubuduće činimo".
Ministar Mrkić rekao da su u razgovorima sa Tuomiojom razmotrena sva pitanja bilateralnih odnosa, ali da je prvi i pravi razlog za njihovo viđanje to što je želeo da finskog kolegu detaljno informiše o tome kako Beograd vidi sadržaj, značaj i načine implementiranja briselskog sporazuma. "To je naše finske prijatelje izuzetno zanimalo i mi smo im predstavili situaciju onakvom kakva jeste i koja očekivanja od toga imamo", dodao je šef srpske diplomatije.
Ministar je ukazao i da je Finska Srbiji prijateljska zemlja i podsetio da su diplomatski odnosi uspostavljeni još 1928. godine.
"Finska je u poslednjih desetak godina bila uvek na našoj strani kada se govorilo o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije i o tome šta su njeni ciljevi. Finska je uvek bila tu da pripomogne, podrži, da se izjasni otvoreno na javnoj sceni u naš prilog", istakao je on.
Mrkić i Tuomioja su razgovarali i i produbljivanju ekonomske saradnje.
"Finska je već prisutna u Srbiji kroz nekoliko investicija. Oni će sada sa još većim žarom pristupiti tim mogućnostima", istakao je šef srpske diplomatije, dodavši da je obim trgovinske razmene ispod 100 miliona evra, ali da je cilj da se to poveća.
Bitno je i to da će Finska praviti ponude našoj zemlji po osnovu projekata koje dobija iz Brisela i koji su finansirani iz EU a predviđeni za zemlje poput naše.
Ključne reči: Finska Ivan Mrkić