gototopgototop
petak, 07. decembar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića na Ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), u Dablinu, 6. i 7. decembra 2012. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Drugog dana plenuma ministarskog sastanka OEBS-a delegacija Republike Srbije, predvodjena ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, obavila je brojne konsultacije i u svojstvu budućeg predsedavajućeg ovom organizacijom.

Ministar Mrkić imao je odvojen susret sa delegacijom Hrvatske predvodjenom potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Vesnom Pusić. Imajući u vidu okolnosti stvorene presudama Haškog tribunala i atmosferu koja je iz toga proizašla, sastanak je bio dobar i usredsredjen na one oblasti saradnje u kojima obe zemlje mogu imati, kako zajednički interes, tako i korist. Sprovešće se odgovarajući postupci za kandidovanje zajedničkih projekata pogranične saradnje izmedju srpskih i hrvatskih opština. Dogovoreno je i kako ćemo dalje zajednički nastupati u pogledu evropskih integracija. Razgovarano je i o realizaciji budućih poseta ministara spoljnih poslova, iza kojih bi usledili susreti dva premijera.

Vesna Pusić je u delu razgovora o presudama Haškog tribunala objasnila da su u Hrvatskoj svesni počinjenih zločina i da će se preduzimati mere prema počiniocima.

Mrkić je imao odvojen sastanak sa domaćinom, potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Irske Eamonom Gilmorom, na kome je pored bilateralnih pitanja dogovarana saradnja i povodom irskog preuzimanja dužnosti predsedavajućeg EU, 1. januara 2013 godine.

Ministar Mrkić sreo se i sa Knutom Volebekom, visokim predstavnikom OEBS za nacionalne manjine, Lambertom Zanijerom, generalnim sekretarom OEBS-a, a posebno sadržajan razgovor imao je sa šefom delegacije Litvanije Evaldasom Ignataviciusom.

Prvog dana skupa ministar Mrkić govorio je na sednici Ministarskog saveta i imao odvojene susrete sa ministrima inostranih poslova Španije Hoze Manuel Margaljom, Danske Vili Sondalom, Holandije Fransom Timermansom, Švajcarske Didijeom Burkhalterom, Gruzije Majom Panikidze, Ukrajine Kostjantinom Griščenkom, ministrom za Evropu Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom i ministrom za Evropu Francuske Bernarom Kaznevom.