gototopgototop
četvrtak, 29. novembar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića nakon susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Kimunom, u Njujorku, 28. novembra 2012. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Ban Kimun_2U razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom osvrnuli smo se na to kako mi vidimo njegov izveštaj o kome smo juče, na sednici Saveta bezbednosti UN govorili javno - a sada detaljnije i otvorenije. Nismo zadovoljni raznim elementima tog izveštaja, koji ne odražava stvarno život na KiM i kako to izgleda kada se jedan Srbin tamo probudi i zanoći. Saglasili smo se da to ubuduće treba da bude reflektovano na verniji način. Zalažemo se za što jače prisustvo UN i tražili smo od generalnog sekretara da se u punoj meri angažuje u tom smislu.

Ponovo smo razgovarali o čuvenoj tzv. presudi Haškog tribunala hrvatskim generalima (to se teško može zvati presudom). Preneli smo kakvo je raspoloženje kod nas i koliko je takvo raspoloženje osnovano. Ako se tako nešto ponovi mi stvarno treba da se zapitamo jesmo li preterivali u saradnji sa jednom takvom institucijom, jer proizilazi da su samo Srbi kažnjavani, a da istovremeno nema nijednog pojedinca iz Hrvatske koji je osuđen za zločine. Ban Kimun i članovi njegove delegacije primili su to sa velikim razumevanjem. Ne žele da se mešaju u tzv. nezavisnost sudstva, ali žale za našim žrtvama i to su nam u razgovoru preneli.

Razgovarali smo i o potezima koje Srbija namerava da učini ubuduće i informisali o situaciji u regionu - kako se razvija saradnja sa susedima i zemljama našeg područja, kao i o dosadašnjem toku političkog dijaloga između Republike Srbije i Prištine.
Ključne reči: SAD Ivan Mrkić UN