gototopgototop
ponedeljak, 15. oktobar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće MSP I. Mrkića na samitu frankofonije u Kinšasi 13-14. 10. 2012.
+ larger fontnormal font- Smaller font
Na upravo završenom Samitu frankofonije u Kinšasi, DR Kongo, delegacija Republike Srbije koju je predvodio MSP Ivan Mrkić, pored učešća na konferenciji, imala je seriju razgovora sa domaćim vodećim političarima i ministrima iz drugih zemalja učesnica.
U susretima sa kongoanskim predsednikom Vlade A. Matatom, predsednikom Senata L. K. Dondom, MIP R. Cibandom, kao i generalnim sekretarom vladajuće partije predsednika Kabile, E. Bosabom, izvršena je iscrpna razmena mišljenja o bilateralnim odnosima dve prijateljske zemlje i dogovoreno je u kom pravcu je dalje razvijati. Dosadašnja iskustva pokazuju da se velike mogućnosti saradnje nalaze u poljoprivredi, izgradnji infrastrukture u Kongu, kao i izvozu naših mašinskih proizvoda. Predsednik Kabila pozvao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića u posetu Kinšasi.
Mrkić se u Kinšasi u našoj ambasadi sreo sa predstavnikom Vojske Srbije iz našeg kontigenta u sastavu mirovnih snaga UN u DR Kongo, kao i sa kongoanskim privrednicima koji posluju sa Srbijom.
Ministar je imao više odvojenih susreta sa kolegama iz pojedinih zemalja učesnica - iz Tunisa, Egipta, Južnog Sudana, Ekvatorijalne Gvineje, Togoa, Malija, i tom prilikom predao je pisma predsednika Tomislava Nikolića za šefove država ovih zemalja.
Na marginama konferencije imao je razmene mišljenja sa šefovima delegacija Alžira, Laosa, Češke Republike, kao i Makedonije i Hrvatske.
Domaćini su poklonili pažnju boravku ministra Mrkića koji je u tri navrata dao izjave za nacionalnu televiziju DR Konga.