gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 11. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Селаковић разговарао са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице
+ larger fontnormal font- Smaller font
2021-02-11 10-47-43Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матејем Закоњшеком са којим је разговарао о деловању и приоритетима ове регионалне организације.

Министар Селаковић указао је да су активности Транспортне заједнице од виталног значаја за унапређење транспорта у региону Западног Балкана и економски развој Србије и других учесница из региона. У том смислу, према његовим речима, Србија је опредељена за уклањање свих препрека на границама које ометају унапређење економске сарадње региона и посвећена је пуној примени иницијативе председника Вучића „мини шенген".

Шеф српске дипломатије поручио је да Србија, као земља домаћин Сталног секретаријата, придаје посебан значај његовом успешном функционисању и опредељена је да настави сарадњу и пружа сву неопходну помоћ.

Оценио је да се приоритети Србије у области транспорта подударају са приоритетима Транспортне заједнице и да наша држава у том смислу предузима значајне активности у погледу реконструкције и модернизације железнице, интензивног улагања у изградњу квалитетне и модерне путне инфраструктуре, као и по питању повећања безбедности у саобраћају.

Селаковић је изразио и очекивање да ће се у наредном периоду конкретизовати реализација транспортних пројеката од стратешког значаја за регион и Европу, као и свих пратећих мера које треба да олакшају проток људи, роба, услуга и капитала.

Нагласио је да ће се Србија на свим нивоима ангажовати у циљу олакшавања транспорта на границама и кроз контакте са суседним државама чланицама ЕУ ради успостављања тзв. „Зелених коридора".

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија подржава иницијативу да „Зелени коридори" који су успостављени између учесница са Западног Балкана буду проширени и обухвате прелазе и са суседним државама чланицама ЕУ.