gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 09. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Селаковић: Необична грешка амбасаде САД
+ larger fontnormal font- Smaller font
 RAD1202Амбасада САД у Србији направила је данас необичну грешку стављајући знак једнакости између честитки које су поводом Дана државности Србији упутили председници Доналд Трамп и Џозеф Бајден.

Нормализација односа Београда и Приштине, како ју је видео председник Доналд Трамп у својој прошлогодишњој честитки, и питање такозваног узајамног признања које помиње председник Бајден ни формално-правно а ни материјално не значе исто, па чак ни приближно исто.

Подсетићу да је председник Доналд Трамп и приликом потписивања Вашингтонског споразума био веома спреман да саслуша и уважи гледишта Србије, и да, без улажења у питање такозваног узајамног признања, нашој земљи ода признање као фактору стабилности и мотору демократског и економског развоја читавог региона.

Не само да председник Трамп није инсистирао на такозваном узајамном признању Београда и Приштине, већ је био склон да се заједно са нама упусти у трагање за иновативним решењима која би истински стабилизовала регион.

У честитки коју смо добили од председника Бајдена се та врста расположења не препознаје, што не значи да нови председник САД, као човек који изузетно добро познаје прилике на Западном Балкану, неће бити наклоњен компромису Београда и Приштине, односно да ће спроводити политику наметања решења која сасвим евидентно не може на трајан начин стабилизовати регион.