gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 09. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија је посвећена заштити и унапређењу права припадника националних мањина
+ larger fontnormal font- Smaller font
 2021-02-09_10-53-52Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео-линка са високим комесаром ОЕБС-а за националне мањине Кајратом Абдрахмановим.

Министар је честитао Абдрахманову на избору на ову важну функцију истичући значај који Србија придаје институцији високог комесара, са којом годинама остварује квалитетну сарадњу.

Селаковић је поручио да је Србија дубоко посвећена заштити и унапређењу права припадника националних мањина који живе на њеној територији.

Подвукао је да Србија примењује један од најпрогресивнијих закона о заштити права националних мањина, да се константно ради на унапређењу институционалног и правног оквира и на његовој имплементацији. Такође, министар је додао да је Србија увек била отворена за савете и подршку различитих међународних организација, али и спремна да подели своја богата искуства у заштити мањинских права.

Шеф српске дипломатије посебно је оценио као изненађујућу агресивну кампању појединих албанских политичара која за циљ има интернационализацију питања наводног угрожавања албанске националне мањине у Србији.

Селаковић је нагласио да државни органи Србије спроводе непристрасно позитивне законске прописе према свим грађанима на својој територији, независно од њихове националне, верске или друге припадности и да ће тако увек и бити.

Током данашњег разговора министар је саговорника информисао и о статусу и положају српског народа у земљама региона и затражио је од високог комесара Абдрахманова да ово питање држи високо на својој агенди.