gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 08. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Селаковић: Не одустајемо од чланства у ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
IMG 60114Пуноправно чланство Србије у Европској унији је наше стратешко опредељење и приоритет од којег нећемо одустати, рекао је вечерас министар спољних послова Србије Никола Селаковић после састанка са министром иностраних и европских послова Словачке Иваном Kорчоком.

Селаковић је рекао да је Kорчоку захвалио и на принципијелној подршци Словачке по питању очувања нашег суверенитета и територијалног интегритета, односно по питању Kосова и Метохије, и захвалио на подршци у процесу нормализације односа Београда и Приштине и улози коју у том процесу има словачки колега Мирослав Лајчак.

„Захвални смо и ценимо подршку коју нам пружате", рекао је Селаковић на конференцији за новинаре после сусрета са словачким колегом. Он је нагласио да Словачка никада није блокирала Србију на европском путу и да смо увек имали подршку Словачке. Изразио је задовољство што Словачка тему проширења ЕУ држи на високо позиционираном месту, залаже се за проширење и током португалског председавања Унији и подржава отварање нових поглавља у преговорима Србије о чланству. 

Селаковић је захвалио Влади Словачке и словачком народу на несебичној помоћи Србији од почетка пандемије корона вируса, као и на помоћи коју је данас уручио словачки министар у ПЦР тестовима и заштитној опреми за Kлинички центар Србије.

За Србију је, каже, важно да Словачка са Вишеградском групом показује интересовање за регионалну сарадњу и да Србија подржава заједничке министарске конференије Западног Балкана и Вишеградске четворке. Селаковић је нагласио да Србија и Словачка уз изузетно високе политичке односе имају и запажену трговинску размену и позвао словачке инвеститоре да улажу у Србији.

Навео је да економска сарадња Србије и Словачке у 2020. годину, упркос пандемији, није забележила велики пад и да је прошле године трговинска размена износила 545 милиона евра, од чега су српска предузећа забележила 301,7 милиона евра извоза у Словачку. Посебна вредност у односима две државе, наводи Селаковић, јесу више од 52.000 припадника словачког народа у Србији и више од 7.000 припадника српског народа који живе у Словачкој и оцењује да то пружа другачију дименизју нашим однсима и чини наше пријатељство и братсво чвршћим. Најавио је да ће Србија 2022. године канидатовати у Унеско заштиту словачког наивног сликарства из Kовачице као нематеријалне културне баштине.

„Тиме ће Србија постати међу првима у овом делу Европе која ће затражити заштиту културне баштине која оригинално припада националној мањини која живи на њеној територији", каже Селаковић.
Навео је да ћемо следеће године прославити 220 година од досељавања пријатеља Словака на територију данашње Србије, те да је у сарадњи са челницима Града Београда упућен предлог да се једна улица у Београду назове по Братислави. Изразио је спремност и да се обезбеди место за подизање споменика Људевиту Штуру у Београду, и предложио подизање споменика Николи Тесли у Словачкој.

Министар Kорчок рекао је да Словачка подржава пут Србије ка ЕУ и да Србија на том путу чини напредак.

„То је ваш слободан избор да постанете чланица ЕУ и у том смислу вас подржавамо. Нисам дошао у Београд да вас учим нечему, ви знате који је ваш домаћи задатак и које кораке треба да предузмете", рекао је Kорчок.

Изразио је очекивање да ће за време португалског председавања ЕУ бити отворена нека поглавља у преговорима Србије о чланству у Унији и нпардак у европској агенди, међу којима је једна од области владавина права. Kаже да Словачка очекује напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и да подржава наставак дијалога. Kорчок је рекао да је своју турнеју по Западном Балкану почео данас у Београду и навео да је са представницима Србије имао детаљне и свеобухватне разговоре.

„Наше две земље имају дубоке и пријатељске односе. Немамо отворених питања, немамо проблема, већ прилике и шансе за нашу билатералну сарадњу којој смо посвећени и заједничкој будућности у Европи", рекао је Kорчок. Навео је да Словачка велики значај придаје економској сараднији, о чему је разговарао са председником Србије Александром Вучићем. Kаже да постоје многе области за сарадњу, укључујући иновације, енергетику, управљање водама и заштиту животне средине. Иницјатива за заштиту словачког наивног сликарства у Kовачици види као веома значајну и подржава сарадњу у области културе.

„Ово је нама веома важно, нарочито за Словаке у Војводини и то је мост који желимо да негујемо", рекао је словачки министар. Двојица министара су после састанка отишли у обилазак Храма Светог Саве на Врачару где је министар Селаковић говорио о Светом Сави и његовом оцу Стефану Немањи, као и о манастирима на Kосову и Метохији.


Извор: Танјуг