gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конзуларне консултације Републике Србије са Републиком Малтом
+ larger fontnormal font- Smaller font
1vvm05022020Прве Конзуларне консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних и европских послова Републике Малте , одржане су у Валети, 27. јануара 2020. године.

Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије је предводила амбасадор Вера Вукићевић, в.д. помоћника министра за конзуларне послове, а делегацију малтешке делегације г. Џон Бутиђић (John Buttigieg), директор Директората за конзуларне послове и Малтежане у иностранству.

Конзуларне консултације су одржане на иницијативу српске стране имајући у виду број српских држављана који бораве и раде на Малти и усложњавање проблема са којима се суочавају, а у циљу разматрања конкретних питања и начина за њихово превазилажење.

Централна тема разговора било је питање регулисања боравка малолетне деце српских држављана који раде на Малти, о којој је српска делегација разговарала са делегацијом Identity Malta, надлежном за наведено питање, која је присуствовала консултацијама и коју је предводио извршни директор Антон Севаста.

Једна од тема разговора била је уговорно-правна регулатива, у оквиру које је посебно истакнута потреба што скоријег потписивања Споразума о запошљавању држављана Р. Србије у Р. Малти и држављана Р. Малте у Р. Србији.

На консултацијама су, такође, размењена искуства у области пружања конзуларне заштите и услуга грађанима у хитним и ванредним ситуацијама и организације и модернизације конзуларне службе.
Предложено је да се настави са праксом одржавања конзуларних консултација, чији би наредни домаћин био Београд.

2vvm05022020