gototopgototop
уторак, 17. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних пословаМинистарство спољних послова Републике Србије са задовољством поздравља Одлуку о формирању, саставу, организацији и задацима Савета Владе Републике Словеније за питања етничких заједница припадника народа бивше СФРЈ у Републици Словенији, a коју je Влада Републике Словеније донела на 20. редовној седници, одржаној 22. августа 2013. године.

Ово тело укинуто je у мају 2012. године, одлуком Владе тадашњег премијера, a као образложење такве одлуке наведене су мере штедње.

Новом одлуком актуелне Владе Словеније поново je успостављен Савет, за шта су се представници Министарства спољних послова Републике Србије и министар Иван Мркић, лично, залагали у свим разговорима које су имали са словеначким званичницима протеклих годину дана, од октобра 2012. године.

Обновљени Савет ће бити задужен за разматрање свих питања етничких заједница, изјашњаваће се о предлозима одлука владе и министарстава, пратиће и оцењиваће поштовање и остваривање права припадника етничких заједница са простора бивше СФРЈ. У његовој надлежности су и мере за очување, развој и подстицање етничког и националног идентитета припадника поменутих етничких заједница.

Министарство спољних послова Републике Србије очекује даље унапређење сарадње у овој области са Републиком Словенијом. Сматрамо да би Срби у Словенији требало да добију статус националне мањине, што Словенци у Србији већ имају.
Кључне речи: Словенија