gototopgototop
уторак, 05. септембар 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на првој конференцији министара иностраних послова Фонда за Западни Балкан
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Дачић на Бледском стратешком форумуИступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивица Дачића на првој „Конференцији министара иностраних послова Фонда за Западни Балкан":

„Драге колегинице и колеге,
Даме и господо,

Велико ми је задовољство што смо се окупили данас на Бледу да објавимо почетак пуне примене Споразума о Фонду за западни Балкан. Тиме, по први пут у новијој историји нашег региона, као министри спољних послова једном новом регионалном институцијом отварамо пут сарадњи цивилног друштва у домену културе, научној и истраживачкој области, размени младих и јачању одрживог развоја.

Слично као и у случају Регионалне канцеларије за сарадњу младих, и овај пројекат представља пионирски подухват који укључује све потписнице из региона западног Балкана, а по угледу на већ веома успешни Међународни вишеградски фонд Вишеградске групе.

Република Србија је брзом ратификацијом у Народној скупштини показала да је усмерена ка истинском помирењу и развоју читавог региона, јер је Споразум о Фонду за Западни Балкан први споразум у којем, уз поштовање одредби Договора о регионалном представљању и сарадњи, Србија ставља потпис упоредо са другим учесницама са западног Балкана.

Београд је, такође, уплатио договорене финансијске обавезе за прву, а убрзо и текућу годину. Спремни смо да, у договору са другим уговорним странама, размотримо повећање контрибуција, како би Фонд, по угледу на Вишеградски, развио пун капацитет и испунио циљеве због којих смо га и основали. Национални координатори, заједно са вршиоцем дужности, а од данас извршним директором Фонда, завршили су одличан посао, дозволите ми да то нагласим, усагласивши текстове унутрашње легислатуре Фонда, те са нестрпљењем очекујем прве позиве за пројекте који ће спајати цивилно друштво, локалне заједнице и појединце из свих шест уговорних страна Споразума. Успешним покретањем и даљим радом Фонда, ми – министри спољних послова са Западног Балкана – имаћемо једну посебну и ефикасну „полугу" за подстицање и даљи развој регионалне сарадње.

На крају бих истакао, а верујем да сви присутни делите мој став, истрајну и конзистентну подршку земаља Вишеградске групе. Дозволите ми да похвалим њихово стално залагање и финансијски допринос, те несебичан пренос дељења драгоцених искустава Међународног вишеградског фонда без којих не би било данашњег догађаја, а будућност нашег Фонда се не би развијала на исти начин.

Директору Фонда, г. Ђерђу Мури, особљу Фонда, националним координаторима, али и свима нама, желим успешан рад и развој ове важне нове институције, која ће служити зближавању грађана и грађанки западног Балкана и помагати интеграцији региона у ЕУ.

Хвала вам."