gototopgototop
субота, 21. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обележавање Дана европске сарадње, организовано од стране Прекограннчног програма сарадње Србија-Бугарска
+ larger fontnormal font- Smaller font
vidinУ граду Видин 21.09.2013. одржана је прослава Дана европске сарадње, у организацији Техничког комитета програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска. a под покровитељством Министарства за регионални развој Владе Републике Бугарске. које је задужено за администрирање пројеката прекограничне сарадње Р. Бугарске са суседним државама.

Прослави је са бугарске стране присуствовао председник Народне скупштине Р. Бугарске Михаил Миков. министарка за регионални развој Десислава Терзијева, начелник округа и председник општине Видин, представник Трговачко-индустријске привредне коморе (БТПП) за округ Видин, као и један број народних посланика из региона северозападне Бугарске.

Са српске стране обележавању овог дана присуствовали су Амбасадор Р. Србије у Бугарској Владимир Ћургус, Кристина Ашковић из Канцеларије за европске интеграције Владе Р. Србије и EC Амбасаде А. Милићевић.

У току официјалног дела прославе. пригодне говоре су одржали председник скупштине Миков, министарка Терзијева и амбасадор Ћургус. У обраћањима присутним грађанима, међу којима је било и доста грађана Р. Србије, говорници су истакли неопходност даље подршке програму прекограничне сарадње између Србије и Бугарске, како од стране политичких структура две државе на републичком и локалном нивоу. тако и од стране Европске комисије. Заједнички је констатовано да овај програм представља значајан инструмент за убрзање развоја граничних области, које спадају у најнеразвијеније.

Присуство и јавно обраћање амбасадора Ћургуса. који се овом приликом заложио за продубљивањс сарадње две државе на пољу бржег економског развоја пограничних области, испраћено је веома срдачно, како од стране званичника Р. Бугарске, тако и од стране присутних грађана.
Кључне речи: Бугарска