gototopgototop
четвртак, 20. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Горан Алексић за магазин “Корд”- Односи на узлазној путањи
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Британија и Србија имају дугу историју међународних односа. Које су, историјски гледано, кључне тачке те сарадње?

Прошле године се навршило 175 година од отварања Британског конзулата у Београду, 1837. године. Током овог дугог периода, односи две државе су у највећем делу били добри и обележени историјским савезништвом. Од 2000. године су у сталном успону, уз непрестану британску подршку нашим европским аспирацијама. Током последњих годину дана, након формирања нове владе Србије, присутан је диманичан и садржајан политички дијалог, што доказује да се билатерални односи унапређују.

Када упоредимо дипломатске и привредне односе, да ли се слажете са оценом да је политичка сарадња увек била развијенија од економске?

То је, нажалост, тачно. Ипак, морам да кажем да сам у том погледу оптимиста: како Србија буде напредовала ка свом основном политичком циљу, чланству у Европској унији, неминовно ће доћи и до јачања односа у области економије. Србија има бројне компаративне предности за привлачење страних инвеститора и Влада предузима низ мера како би Србију учинила привлачном за стране инвестиције, као што су одлучна борба против корупције, поједностављивање процедура и смањење намета и такси. Без страних инвестиција неће бити брзог опоравка српске привреде, и то је веома јак разлог због чега Србија нема других опција него да постане земља од поверења са што мање препрека за оне који желе у њу да улажу. Колико ми је познато, код британских инвеститора постоји потенцијални интерес за пољопривреду, мала и средња предузећа у ИТ сектору и бањски туризам. Надам се, и за друге сегменте привреде.

Како оцењујете ефекте недавне посете шефа британске дипломатије Вилијема Хејга Србији?

Посету могу да оценим као веома успешну, јер смо током разговора британског шефа дипломатије са највишим руководством Републике Србије чули речи похвале, подршке и охрабрења. В. Хејг је рекао да је Србија доказала пуну одговорност и озбиљност и да је његова процена оптимистична у погледу наших очекивања од Савета ЕУ, крајем јуна. Такође, он је поздравио напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и заложио се за ефикасну примену Бриселског споразума. Објаснио је британску позицију, те да ће Србија постићи напредак у правцу добијања датума за почетак преговора уколико се остваре конкретни, видљиви резултати у имплементацији договореног. Значајно је и што је нагласио да Србија неће бити суочена са новим условима у том погледу.
У ком правцу очекујете да се развија будућа билатерална сарадња две земље?
Напретком Србије у европском процесу за очекивати је и унапређење билатералних односа у свим областима, а посебно у области економије, кроз веће присуство британских инвеститора. Наравно, извесно је да ће доћи и до продубљивања односа у областима где већ имамо развијену сарадњу.

Да ли Министартсво спољних послова учествује у повезивању привредника из Србије и Велике Британије?

Највише активности у том погледу има наша амбасада у Лондону, која учествује у организовању манифестација које имају за циљ представљање инвестиционих потенцијала Србије. Са друге стране, Министарство спољних послова подржава активности и уско сарађује са другим министарставима надлежним за развијање економских односа.

Колико је за Србију значајна подршка Велике Британије у области евроинтеграција?

Имајући у виду специфичан положај и веома снажан утицај Уједињеног Краљевства у Европској унији, могу да кажем да је подршка који добијамо од Лондона веома важна и подстицајна за остварење приоритета наше спољне политике.

У којим је још областима сарадња са Британијом од кључне важности?

Веома успешна сарадња се одвија у областима одбране и полиције, што је обострано потврђено. Ово је посебно важно имајући у виду бројне изазове са којим је суочен савремени свет, који су претежно безбедносни – тероризам, организовани криминал, кризна жаришта и сл. У области одбране, посебно је значајна размена искустава о учешћу у мировним операцијама, с обзиром на ангажман британске војске у тој области широм света. Издвојио бих и подршку реформи и модернизацији Војске Србије и школовања и усавршавања српских официра у Уједињеном Краљевству.
На пољу полицијске сарадње, МУП Србије протеклих година остварује тесну сарадњу са британском Агенцијом за борбу против тешких облика организованог криминала (SOCA). Ценимо британску подршку пружену кроз пројекте за реформу МУП.
Ништа мање значајна је сарадња у области образовања, где је у протеклом периоду у Британију на студије отишло више од хиљаду српских студената, који ће, имајући у виду традицију, квалитет и стандарде британског образовног система, своје стечено знање успешно применити у корист образовног и привредног развоја Републике Србије.
Кључне речи: Горан Алексић