gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 10. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јачати и унапредити сарадњу Србије и Ирске
+ larger fontnormal font- Smaller font
MSP video_call_IREМинистар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас видео састанак са потпредседником Владе и министром иностраних послова и одбране Ирске Сајмоном Ковенијем, са којим је разговарао о продубљивању и унапређењу билатералне сарадње две земље.

Министар Селаковић је констатовао да је потребно ојачати међусобну комуникацију на високом нивоу и овом приликом упутио позив министру Ковенију да посети Београду, додавши да би то био подстрек за интензивирање билатералних односа, посебно имајући у виду да је последња посета на нивоу министра иностраних послова Србији била 2007. године.

Селаковић је указао на важност редовног разматрања питања Косова и Метохије у Савету безбедности УН, наглашавајући важност Ирске у активностима овог тела, посебно сада када је преузела место несталне чланице СБ УН за 2021-2022. годину.

Нагласио је да је Србија у потпуности посвећена нормализацији односа са Приштином, као и да је то постизање компромисног решења прихватљивог за обе стране.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ, да је наша земља веома посвећена реформском процесу и евроинтеграцијама и изразио захвалност на подршци Ирске на том путу.

Такође, министар Селаковић је поручио да би економске односе Србије и Ирске требало унапредити и дати подстицај трговинској размени и, с тим у вези, истакао могућност унапређења пословне климе у Србији како бисмо привукли више ирских инвестиција.