gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 05. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија поносна на стратешко партнерство са Азербејџаном
+ larger fontnormal font- Smaller font
 2021-02-05_10-58-17Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са отправником послова Амбасаде Азербејџана у Србији Елнуром Гулијевим.

Министар Селаковић констатовао је да је билатерална сарадња традиционално добра, пријатељска и да томе додатно доприносе одлични односи између председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Селаковић је поручио да је Србија поносна на стратешко партнерство са Азербејџаном, нарочито имајући у виду да оно почива на међусобном разумевању у погледу поштовања принципа суверенитета и територијалног интегритета.

Министар је рекао да се Србија залаже за поштовање територијалног интегритета свих држава чланица УН, укључујући и Азербејџан, те истакао приврженост Србије решавању конфликата мирним путем, имајући у виду да такво решење наша земља заступа и по питању Косова и Метохије.

Селаковић је изјавио да Србија поздравља заједничку изјаву председника Азербејџана, председника Владе Јерменије и председника Руске Федерације о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху од 9. новембра 2020. године.

Шеф српске дипломатије говорио је и о интензивирању политичког дијалога на највишем и високом нивоу, истичући да отворене позиве за посету Србији имају највиши званичници Азербејџана.

Селаковић је оценио да садашњи ниво економске сарадње не одговара потенцијалима и интересима двеју земаља, те да простор за њено унапређење нарочито постоји у области пољопривреде, рударства и енергетике, али и туризма. Министар је упутио позив азербејџанским привредницима да инвестирају у Србији.