gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 26. јануар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Селаковић разговарао са амбасадором Шпаније
+ larger fontnormal font- Smaller font
2021-01-26 11-09-59Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији Раулом Бартоломеом Молином.

Министар Селаковић оценио је да су односи Србије и Шпаније веома добри, пријатељски и без отворених питања. Констатовао је да их карактерише сарадња на свим пољима, редован политички дијалог, као и узајамна подршка најзначајнијим питањима.

„Сигуран сам да ће успешна и конструктивна сарадња Србије и Шпаније, наши блиски и пријатељски односи, у будућности и додатно јачати", поручио је шеф српске дипломатије и додао да би томе допринеле посете на високом и највишем нивоу. Изразио је очекивање да ће шефица шпанске дипломатије Аранча Гонсалес Лаја током ове године посетити Србију, како је и најавила у њиховом недавном телефонском разговору.

Селаковић је захвалио на доследној и континуираној подршци Шпаније Србији у процесу европских интеграција и изразио наду да ће државе чланице и институције ЕУ наставити да подржавају политику проширења и држе је високо на агенди.

Посебно је изразио захвалност Шпанији на принципијелној позицији према једнострано проглашеној независности тзв. Косова, истакавши да је од великог значаја константна подршка ставовима Србије у међународним организацијама.

На данашњем састанку разговарано је и о сарадњи две земље на мултилатералном плану, пре свега када је у питању међусобна подршка за кандидатуре у таквим организацијама.

Селаковић је рекао да Србија жели да интензивира своје економске односе са Шпанијом, нагласивши да је потребно искористити све заједничке потенцијале за интензивирање привредне сарадње и повећање трговинске размене и инвестиција. С тим у вези, подвукао је значај организовања Другог пословног форума Србија – Шпанија у Мадриду у наредном периоду, који је због ситуације с вирусом корона одложен.

Министар Селаковић је изразио саучешће поводом експлозије која се 20. јануара догодила у центру Мадрида, а у којој је било повређених и настрадалих.