gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 25. јануар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Односи Србије и Словачке традиционално добри и пријатељски
+ larger fontnormal font- Smaller font
selakovi-amb. slovackeМинистар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Словачке у Србији Федором Росохом.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Словачке традиционално добри и пријатељски, без отворених питања и оценио да их је потребно додатно јачати кроз одржавање интензитета сусрета на највишем и високом политичком нивоу.

Шеф српске дипломатије подсетио је на отворен позив председници Словачке Зузани Чапутовој да посети Србију и поручио да би та посета пружила додатни подстицај даљем унапређењу свих видова сарадње између Србије и Словачке.

Селаковић је, такође, изразио задовољство поводом предстојеће посете његовог колеге, министра иностраних послова Словачке Ивана Корчока Србији у првој половини фебруара.

Министар је захвалио на доследној и континуираној подршци Словачке нашој земљи на европском путу и додао да Србија очекује да Словачка у оквиру ЕУ настави утиче да се наши реформски напори адекватно валоризују. Поновио је да наша земља остаје у потпуности посвећена европским интеграцијама и пуноправном чланству у ЕУ, као стратешком спољнополитичком циљу Србије.

Селаковић је посебну захвалност изразио на доследној и принципијелној позицији Словачке по питању Косова и Метохије и истакао да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином, а да то значи постизање компромисног решења које ће бити одрживо и прихватљиво за обе стране.

Шеф српске дипломатије такође је изразио задовољство чињеницом да висок ниво политичких односа две земље прати и напредак у развоју билатералне економске сарадње, уз константан раст економске размене.

Селаковић је истакао да постоји велики потенцијал за додатно унапређење економских односа и позвао и словачке инвеститоре да у наредном периоду, а нарочито у контексту обостраног економског опоравка након пандемије Ковид-19, појачају присуство на нашем тржишту.