gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 11. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Експанзија пријатељских веза са државама Кариба
+ larger fontnormal font- Smaller font
2021 02_10_Amb_Djuric_i_GS_ACSУ разговору са Родолфом Сабонгеом, генералним секретаром Асоцијације карипских држава (АCS), амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић истакао је да ће Република Србија наставити да негује братске везе са државама Кариба.

Преневши поруке пријатељства народа Србије, али и председнице Владе Ане Брнабић и председника Александра Вучића, амбасадор је подсетио да програми и пројекти попут програма „Свет у Србији" недвосмислено показују да Република Србија има за циљ промовисање културе, традиције, високог образовања и политике добрих односа сарадње и међусобног уважавања са државама у Карипском региону.

Амбасадор Ђурић указао је на важност ове Асоцијације као форума за унапређење билатералних односа Републике Србије са државама Кариба. Од посебног значаја за нашу земљу јесте став оних држава чланица ACS које поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, истакао је амбасадор приликом предаје акредитивних писама, чиме је и званично постао посматрач при овој регионалној организацији.

Асоцијација држава Кариба основана је 1994. године и окупља 25 држава чланица, 12 придружених чланица и 28 држава посматрача.

Република Србија примљена је у посматрачки статус при овој Асоцијацији 2012. године, а путем својих представника активно учествује у самитима и министарским састанцима ACS од 2011. године.