gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 04. фебруар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Јовићевић уручила Орден премијеру Луксембурга
+ larger fontnormal font- Smaller font
jovicevic-betel1Поводом Дана примирја у Првом светском рату председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је орденом Републике Србије на ленти председника Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавијеа Бетела, за допринос у развијању и јачању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Луксембурга и Србије.
 
Орден Републике Србије на ленти премијеру Луксембурга уручила је, 4. фебруара, лични изасланик председника Републике, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембурга Марина Јовићевић.
 
У свом обраћању на церемонији доделе ордена, Јовићевић је истакла одличне билатералне односе Србије и Луксембурга, укључујући и две званичне посете на нивоу председника влада, које су реализоване 2019. године.
 
Нагласила је да Луксембург, који је дубоко посвећен поштовању владавине права, пружа константну подршку европским интеграцијама Србије, укључујући и значајну техничку помоћ са јачање капацитета српске администрације у имплементацији ЕУ права. Поручила је да је Луксембург један од најзначајнијих инвеститора у Србији. Захвалила је за подршку коју Луксембург пружа српској заједници и Српском културном центру и изразила очекивање да ће наша заједница настави да доприноси луксембуршком друштву и остане мост између две земље.
 
Премијер Луксембурга Гзавије Бетел је истакао да је орден доказ пријатељства али и велика част за народ Луксембурга, посебно јер су припадници српског народа нашли своју будућност у Луксембургу.
 
Бетел је том приликом посебно захвалио председнику Србије и председници Владе Србије за пријатељство, јер се, како је рекао, и кроз дипломатске и кроз историјске односе показало да је пријатељство најјача карика која повезује две земље. Историјско наслеђе је веома битно за Луксембург и лично присуство председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић на церемонији обележавања завршетка Другог светског рата, послало је јаку поруку да смо историјски били на истој страни, закључио је Бетел.