gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
петак, 27. новембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Селаковић говорио на састанку Савета министара спољних послова БСЕЦ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Selakovic BSEC_3Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић данас је, обраћајући се учесницима 42. састанка Савета министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ), поручио да Србија настоји да буде добар и конструктиван партнер свима на глобалном и регионалном нивоу, и да БСЕЦ види као идеалну платформу за имплементацију овакве сарадње.

Шеф српске дипломатије констатовао је да БСЕЦ треба да буде модерна, ефикасна и циљно орјентисана организација, и да је већу пажњу неопходно посветити развоју и реализацији пројеката, уместо питањима унутрашњег функционисања саме организације.

У том контексту, Србија сматра да треба да тежимо одржавању мањег броја састанака, који би били фокусирани више на суштину а мање на техничка питања, објаснио је Селаковић.

Министар Селаковић потврдио је посвећеност Србије унапређењу регионалне сарадње и нагласио нашу отвореност за иницијативе усмерене ка регионалној кохезији, добросуседским односима и узајамном разумевању.

Посебно смо, како је објаснио, усредсређени на сарадњу са регионалним партнерима на унапређењу у областима трговине, туризма, транспорта и енергетике, с обзиром да ове секторе видимо као главну покретачку снагу економије у региону.

Министар је нагласио и важност укључивања приватног сектора у пројекте БСЕЦ.

Србија, како је додао, охрабрује све иницијативе усмерене ка оживљавању трговине, туризма и инвестиција у региону у време пандемије вируса корона, и сама предузима бројне мере усмерене ка стимулацији приватног сектора, нарочито малих и средњих предузећа и спречавању раста незапослености.

Министар Селаковић честитао је Румунији на успешном председавању у несвакидашњим околностима, и пожело добродошлицу Републици Северној Македонији у породицу чланица БСЕЦ.