gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Вести
петак, 24. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Корона вирус у Кини
+ larger fontnormal font- Smaller font
Кинеске власти објавиле су 31. 12. 2019. године вест о већем броју случајева вирусне упале плућа у граду Вухану, провинција Хубеи, узроковане новом врстом корона вируса. Оболели имају симптоме повишене температуре, отежаног дисања, те им је дијагностикована вирусна пнеумонија. Почели су се појављивати нови случајеви оболелих у разним деловима НР Кине, али и у свету, углавном код особа које су недавно посетиле град Вухан или су биле у контакту са таквим особама. Потврђена је могућност преноса заразе са особе на особу. Кинеске власти су, од 23. јануара 2020. године, издале ограничења путовања у град Вухан и друге градове у провинцији Хубеи.

Кинеска Национална здравствена комисија саопштила je да се нови корона вирус третира као епидемија А класе (у нивоу заразе каква је колера), што подразумева најстрожије стандарде у превенцији пријављивању случаја и карантинском раду.

Имајући у виду да се актуелна ситуација у вези са избијањем корона вируса у НР Кини прати од стране Светске здравствене организације, као и Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије нашим грађанима који планирају путовање у НР Кину, препоручује се да следе препоруке за путовања садржане у званичним саопштењима издатим од стране наведених институција.