gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
четвртак, 09. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ПОЖАРИ У АУСТРАЛИЈИ
+ larger fontnormal font- Smaller font
1ap1712020Поводом пожара који трају већ више месеци у Аустралији, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који планирају пут у Аустралију да се претходно информишу о стању на подручју на које намеравају да бораве. Такође, препоручује се да се прате упозорења и инструкције надлежних аустралијских органа.

Не препоручују се појединачна путовања и удаљавање од магистралних комуникацијских праваца. У случају неопходне потребе за одлазак на подручја која су посебно изложена опасности од пожара неопходно је пратити информације које се објављују путем радија (ABC local radio 666), телевизије (ABC) и специјализованих интернет-портала, као и придржавати се упутстава овлашћених лица на терену. Такође, препоручује се да своје рођаке и пријатеље држите информисаним о свом кретању.

У случају ванредне потребе неопходно је обратити се надлежним аустралијским органима или аустралијској служби за хитне случајеве на телефон: 000 (три нуле). У случају потребе за конзуларном помоћи држављани Републике Србије могу се обратити једном од два дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у Аустралији: Амбасади у Канбери или Генералном конзулату у Сиднеју.