gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
среда, 02. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конзуларне консултације са Босном и Херцеговином
+ larger fontnormal font- Smaller font
5ajkkbih21019Конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине на нивоу помоћника министра за конзуларне послове одржане су 02. октобра 2019. године у Сарајеву.
Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводио је амбасадор Аца Јовановић, в.д. помоћник министра за спољне послове, а делегацију Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине Франо Планинић, помоћник министра за међународно правне и конзуларне послове.

Током консултација размењена су мишљења и искуства у погледу уговорно-правне регулативе из области конзуларних послова, пружања конзуларне заштите и модернизације рада конзуларних служби, примени Споразума о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим државама као и информације о пограничној сарадњи и миграцијама.

Билатерални конзуларни односи Републике Србије и Босне и Херцеговине оцењени су као добри, да нема значајних отворених питања и да је уговорно-правни оквир у конзуларној области заокружен. Два министарства ће наставити интензивну сарадњу по питању усклађивања унутрашњих прописа из конзуларне области са правним тековинама ЕУ, узајамног конзуларног заступања посебно у области конзуларне заштите и модернизације конзуларног рада.
Констатовано је да дипломатско-конзуларна представништва обе земље остварују квалитетну и садржајну сарадњу са надлежним органима државе пријема и договорено је да се у складу са досадашњом добром праксом настави са редовним одржавањем конзуларних консултација између два министарства.