gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
среда, 28. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације
+ larger fontnormal font- Smaller font
Делегацију Министарства спољних послова Републике СрбијеКонзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације, одржане су у Београду, 28. новембра 2018. године. Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводио је амбасадор Аца Јовановић, в.д. помоћник министра за спољне послове, а делегацију Министарства иностраних послова Руске Федерације, Алексеј Уткин, заменик директора за конзуларне послове.

Током консултација заједнички је оцењено да је стање билатералних конзуларних односа добро, да нема значајнијих отворених питања и да је уговорно-правни оквир у конзуларној области заокружен, уз потребу размене мишљења по питању измене појединих постојећих или доношења нових споразума.

Размењена су искустава у конзуларној области, посебно у вези са области визне политике, алиментационих потраживања и пружања правне помоћи, са посебним освртом на пружање конзуларне заштите грађанима у хитним и ванредним ситуацијама. Размотрене су могућности за даље унапређивање досадашње и иницирање нових видова сарадње у областима од заједничког интереса.

амбасадор Аца Јовановић - Алексеј Уткин

Констатовано је да дипломатско-конзуларна представништва обе земље остварују квалитетну и садржајну сарадњу са надлежним органима државе пријема и договорено је да се наредне конзуларне консултације одрже у Москви, у другој половини 2020.године.
Конзуларне консултације су биле садржајне и у духу традиционално пријатељских односа.