gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
петак, 26. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Турске
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jovanovic - SamsarКонзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Турске, на нивоу помоћника министра за конзуларне односе, одржане су 24. октобра 2018. године у Анкари. Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводио је амбасадор Аца Јовановић, в.д. помоћника министра за конзуларне послове, а делегацију Министарства за иностране послове Републике Турске амбасадор Мехмет Шамшар, генерални директор за конзуларне послове.

На консултацијама су размењена мишљења о међусобној конзуларној сарадњи и другим актуелним питањима од заједничког интереса. Заједничко је оцењено да су конзуларни односи две земље добри, без посебних проблема и отворених питања. Разматране су потребне измене постојећих и закључивање нових споразума у конзуларном домену. С тим у вези, договорено је да се приступи иновирању Конзуларне конвеције између СФРЈ и Р.Турске (ступила на снагу 1971. г.) у складу са актуелним потребама обе стране, а у циљу боље заштите права и интереса две земље. Договорена је даља сарадња и редовна размена искустава у конзуларној области, посебно у вези са пружањем конзуларне заштите грађанима у хитним и ванредним ситуацијама.

Конзуларне консултације су биле садржајне и у духу пријатељских односа. Констатована је обострана спремност за даље унапређење конзуларне сарадње Р.Србије и Р.Турске.

Jovanovic Samsar - Turska