gototopgototop
среда, 25. новембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Селаковић говорио на конференцији Међународне организације Франкофоније
+ larger fontnormal font- Smaller font
MSP Frankofonija 4Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас, на Министарској конференцији Међународне организације Франкофоније (ОИФ), одржаној путем видео везе, да је Србија била веома активна као придружена чланица и пре тога као посматрач у оквиру те организације и да жели да стекне статус пуноправне чланице.

Селаковић је, обраћајући се учесницима конференције на француском, истакао потпуну посвећеност Србије вредностима и циљевима Франкофоније, који се огледају у миру, развоју демократских вредности, превенцији и управљању конфликтима, поштовању људских права, посебно права жена, заштити културног наслеђа, али и у економском напретку, посебно земљама у развоју.

С тим у вези, министар је указао на то да је Србија једна од ретких, ако не и једина чланица у региону Централне и Источне Европе у којој је од 2018. године активна Група франкофоних амбасадора, а да је јула ове године у сарадњи са Амбасадом Француске у Београду основана и Група франкофоних државних службеника, која већ има 150 чланова.

Шеф српске дипломатије је, будући да се конференција одржава на Међународни дан борбе против насиља над женама, нагласио да Србија посебну пажњу посвећује програму намењеном већој аутономији жена и оснивању Фонда ,,Франкофонија са женама".

„Желим да честитам генералној секретарки која је умела да препозна потребу стварања Фонда, и која је покренула његово оснивање у правом моменту, када је оваква помоћ женама из земаља у развоју најнеопходнија", рекао је Селаковић.

Србија препознаје важност регионалног програма „Јачање двојезичне наставе на француском језику на Западном Балкану", који је почео убрзо након посете председника Француске Емануела Макрона, у јулу 2019. године, и који је у нашој земљи до сада имао око 100.000 полазника.

Шеф српске дипломатије честитао је Јерменији на досадашњем председавању, уверен да ће 18. Самит Франкофоније, у организацији Туниса, бити одржан уживо.

ОИФ окупља 88 чланица (54 пуноправна члана, 7 придружених и 27 посматрача) које спаја употреба и неговање француског језика. Данас у свету француски језик говори више од 300 милиона људи.

 
Кључне речи: Никола Селаковић