gototopgototop
петак, 06. новембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Селаковић: Србија опредељена за пријатељске односе са Северном Македонијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Selakovic - MIP S. MakedonijeМинистар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас, на маргинама неформалног састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) у Анталији, са министром иностраних послова Северне Македоније Бујаром Османијем.

У садржајном разговору, министар Селаковић истакао је да Србија остаје опредељена да развија пријатељске односе са Северном Македонијом који су базирани на заједничкој историји и традиционално блиским везама.

Министар Селаковић је констатовао да је Србија заинтересована за даље унапређење сарадње, континуирани политички дијалог и размену посета на свим нивоима. Такође, министар је истакао потребу интензивирања активности на припреми наредне - треће заједничке седнице две владе.


Шеф српске дипломатије истакао је опредељење Србије за даљи развој односа са Северном Македонијом на основама договора председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева из августа 2017. године, који подразумева: опредељење за решавање свих питања дијалогом, унапређење пријатељских односа народа и грађана, унапређење економске и трговинске сарадње, интензивирање међусобне комуникације на највишем нивоу, међусобну подршку на европском путу и јачање добросуседских односа као доприноса стабилности региона.

Према речима Селаковића, ако се регион снажније економски повеже, између осталог и кроз иницијативе попут „мини шенгена", лакше ће се решавати и политички неспоразуми и несугласице.

У данашњем разговору министар Селаковић је истакао да се Србија залаже за даљи развој сарадње са Северном Македонијом, како на билатералном плану, тако и кроз регионалну сарадњу, уз уважавање обостраних интереса и развој добросуседске политике и сарадње која не штети интересима било које земље у региону.

Овом приликом министар Селаковић је упутио позив министру иностраних послова Северне Македоније Бујару Османију да посети Србију.

Кључне речи: Никола Селаковић