gototopgototop
среда, 04. новембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обраћање министра Селаковића на 130. министарском састанку Савета Европе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Selakovic -_MS_SE_3_nov_2020Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, у обраћању на 130. министарском састанку Савета Европе, који је данас одржан путем видео-линка, поручио је да се поштовање принципа владавине права не може укинути ни у једној кризи и ни под каквим условима.

,,Мере које је Република Србија предузимала од марта ове године у циљу спречавања ширења заразе су биле пропорционалне и неопходне и наша земља ће наставити да се против ширења заразе бори на начин који је у складу са принципима Европске конвенције о људским правима", рекао је министар Селаковић на конференцији посвећеној владавини права и поштовању људских права у условима пандемије коронавируса.

Како је истакао, Србија је у том процесу доследно водила рачуна и о поштовању права мањина.

Шеф српске дипломатије указао је на проблем насиља над женама, и додао да ће Република Србија, као једна од првих осам земаља које су ратификовале Истанбулску конвенцију, наставити одлучно да подржава борбу против овог друштвеног проблема.

Србија је, према речима министра Селаковића, доследно посвећена принципима и вредностима Савета Европе, што потврђује и чињеница да је формирано Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Министар Селаковић истакао је да је Република Србија опредељена за континуирану сарадњу са Европским судом за људска права и да је успела да изврши најкомплексније пресуде тог суда.

,,Подсећам вас да Република Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на Косову и Метохији који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са статусно-неутралном политиком Савета Европе", истакао је министар.

Шеф српске дипломатије упутио је овом приликом, поводом терористичког напада у Бечу, најискреније саучешће породицама невиних жртава и грађанима Аустрије.
 
 
 
Кључне речи: Никола Селаковић