gototopgototop
уторак, 19. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Катар се још једном сврстао у ред пријатељских држава
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_seik_KataraПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић данас је на београдском аеродрому „Никола Тесла" дочекао авион са хуманитарном помоћи из Катара. Авион са медицинском опремом, заштитним и епидемиолошким маскама, слетео је у Београд око 16 сати. Помоћ су на аеродрому поред министра Дачића дочекали и министар здравља Златибор Лончар, као и амбасадор Катара у Србији шеик Мубарак бин Фахад Ал Тани.

Више десетина хиљада маски, рукавица, визира, мантила допремио је данас авион из Катара, као хуманитарну помоћ Србији, а министар Дачић рекао је да се Катар тиме још једном сврстао у групу пријатељских земаља.
Авион је допремио око 470.000 хируршких маски, 70.000 висококвалитетних маски Н95, 85.000 епидемиолошких маски, више десетина хиљада рукавица, заштитних наочара, визира, хируршких мантила, 4.700 комбинезона...

Шеф српске дипломатије је, у име владе и председника Републике, изразио захвалност држави Катар што је одговорила на позив Србије у тешким временима борбе против Covid 19. „Катар се тиме још једном сврстао у групу пријатељских земаља које су допринеле да Србија значајно ојача капацитете у борби против вируса корона. Сигурно је да наш народ и држава неће заборавити гест пријатељства и солидарности", рекао је Дачић.

Министар Дачић је додао да је помоћ још вреднија, ако се зна да је Катар и сам суочен са пандемијом Covid 19 и да је недавно број регистрованих случајева прешао 33.000. Такође, Дачић је напоменуо да ова помоћ и низ политичких контаката у претходном периоду показују да се односи две земље крећу узлазном линијом.

„Баш зато ценимо овај хумани гест и желимо да се две земље посвете и заједнички раде на превазилажењу глобалне кризе", рекао је Дачић. Он је навео и да желимо да видимо авионе компаније „Катар ервејс" на београдском аеродрому, као знак обнављања редовне линије између Београд и Дохе.
 
Амбасадор Катара у Републици Србији шеик Мубарак бин Фахад Ал Тани је рекао да је емир Катара наложио да се упути медицинска помоћ Србији, као одговор на њену молбу за помоћ у борбу са корона вирусом, полазећи од пријатељства које повезује наше две земље и у циљу даљег развоја наших билатералних односа.

„Надамо да се да ће ова помоћ допринети превазилажењу кризе и враћању живота у нормалу, као и наставку јачања односа две пријатељске земље", рекао је амбасадор.

Кључне речи: Катар Ивица Дачић