gototopgototop
среда, 16. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Пројекат „Дијалог за будућност“ препознаје важну улогу младих
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dijalog za_buducnostГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању скупа „Национална платформа за дијалог":

„Даме и господо,
Драги пријатељи,

Част ми је и задовољство да отворим скуп „Национална платформа за дијалог" у оквиру пројекта „Дијалог за будућност: Унапређење дијалога и друштвене кохезије између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије", који заједнички спроводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО.

Пројекат, чији је главни циљ јачање дијалога и поверења, унапређивање веза и сарадње, посебно када је реч о младима, свакако може позитивно допринети динамици у региону и створити услове који воде ка промовисању шире сарадње, стварању пријатељских односа и боље будућности у региону Западног Балкана.

Желео бих да истакнем да Пројекат „Дијалог за будућност" препознаје важну улогу младих, као неопходан услов за напредовање друштва и његову стабилну будућност. Развој сваког друштва подразумева да сви грађани, а посебно млади људи, постану активни учесници у друштву и покретачи промена, који ће дати свој допринос у развоју политика које имају за циљ превазилажење кључних изазова са којима се суочавамо у Р. Србији, али и у региону.

Оснаживање младих уткано је и у Агенду 2030 као њен неизоставни део. Већина усвојених циљева обухвата и питање младих који су важни за њихову имплементацију и који су добили обећање да ће свет у следећих 15 година водити бригу и о бољој укључености младих кроз изградњу снажнијих институција, омогућавање квалитетног образовања, родне равноправности, обезбеђивање пристојног посла и економског раста. Добровољни национални извештај о имплементацији Агенде 2030, који је Србија представила на заседању Политичког форума на високом нивоу, у јулу ове године у Њујорку, тематски је оријентисан пре свега на младе и управо је због тога добио високу оцену.

Из угла данашње омладине, кључни фактор за успешну интеграцију у друштво је могућност доброг образовања и запослења. Посвећеност Србије питању младих потврђује и усвајање Стратегије за младе 2015-2025, која представља кључни механизам унапређења и координације омладинске политике којим се стварају услови за подстицање и уважавање иницијатива младих, да би се повећало њихово активно учешће у друштву.

На крају, желим да подсетим да резолуција Савета безбедности Уједињених нација 2250 о младима, миру и сигурности јасно дефинише улогу коју млади треба да имају у изградњи трајног мира и економског просперитета друштава у којима живе. Ми смо дужни да им омогућимо услове да успешно одиграју своју улогу, промовишу и спроводе активности изградње поверења, кроз превазилажење изазова, проналажење решења и јачања друштвене кохезије у Републици Србији, али и у региону.

Хвала на пажњи и желим вам успешан наставак скупа."

Кључне речи: Ивица Дачић УНЕСКО