gototopgototop
петак, 08. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Јучерашња седница Савета безбедности УН-а била је једна од најпозитивнијих за Србију“
+ larger fontnormal font- Smaller font
0802 daccich izj04Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је јучерашња седница СБ УН била једна од најпозитивнијих за Србију, будући да су све чланице Савета једногласно осудиле таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из Србије и Босне и Херцеговине, и позвале на моментално укидање те мере.

Истакао је да га посебно радује то што се такве речи нису чуле само од представника Русије, Kине, Индонезије, Екваторијалне Гвинеје и Јужноафричке Републике, земаља које нису признале Kосово и Метохију, већ и од осталих чланица, као што су, на пример, САД, које су, такође, позвале на моментално укидање таксе, Немачке која је рекла да је то апсолутно супротно европских вредностима, а у осуди такси су изузетно оштре биле и Белгија, Пољска и Обала Слоноваче.

"Мислим да је било потпуно оправдано наше залагање за одржавање овакве седнице и мислим да је веома важно што смо постигли једногласно договор свих чланица СБ УН да се више не поставља питање динамике у којима ће бити одржаване седнице, јер то на крају крајева и није зависило од Србије. Није Србија одредила те термине да се седнице одржавају на три месеца, него је генерални секретар подносио извештај на три месеца.

Имајући у виду да неке западне земље не желе тему Kосова на седницама СБ УН, претила је опасност да ова седница уопште не буде одржана и да се уведе принцип процедуралног гласања где нема права да се стави вето и где је за одржање седнице потребно девет гласова за. Тиме су се стицали услови да тема Kосова и Метохије више никад и не буде на седници СБ УН.

У жељи да се предупредимо такав развој ситуације и у жељи да се тема о KиМ задржи на агенди СБ договорили смо да ове године буду три седнице посвећене извештају генералног секретара, односно ситуацији на KиМ, с могућношћу сазивања ванредних заседања било због позитивних или негативних догађаја.
Такође је договорено да у следећој години та динамика буде два пута годишње, а од следеће године, ако дође до позитивног развоја ситуације, да се та динамика постепено смањује. За Србију је најбитније да се та тема налази на дневном реду."

Министар Дачић посебно је захвалио Екваторијалној Гвинеји која се понашала принципијелно, иако је реч о малој земљи која је овог месеца председавајућа Савету безбедности, и поручио је свима у Србији да у њој имамо великог пријатеља.

"Земље које су признале Косово, данас су веома оштро осудиле формирање војске Косова и увођење такси. Ја сам их упознао и са ставовима Харадинаја који је именовао ратног злочинца за саветника, о ставу Харадинаја да прекине комуникацију са Унмиком, о његовом ставу где сматра да је ЕУ убила дијалог.

Госпођа Читаку је својим говором посебно је изиритирала чланове СБ УН називајући ове седнице представом и фарсом, на то су реаговали многи чланови СБ УН. Мислим да су представници Приштине добили веома јасно упозорење да таксе морају одмах бити укинуте.

Веома позитивно оцењујем ову седницу. Успели смо да ову тему одржимо на агенди СБ УН и сви су изразили задовољство због конструктивног става Србије. Србија се показала као предвидив, кредибилан партнер који испуњава оно што се договори", изјавио је шеф српске дипломатије.