gototopgototop
четвртак, 06. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Свечаност поводом успешне реализације Курса за учешће цивилних експерата у мултинационалним операцијама
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vranje -_KursУ Врању је одржана свечана церемонија окончања Курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама, на којој је учествовао амбасадор Бранимир Филиповић в.д. помоћника министра спољних послова.

Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране на овој свечаности уручио је полазницима курса уверења о успешној завршеној обуци, уз учешће амбасадора Филиповића, бригадног генерала Владете Балтића, заменика команданта Копнене војске, бригадног генерала Слободана Стопе, команданта Четврте бригаде Копнене војске и Роберта Кухарског, шефа Одељења за сарадњу у сектору безбедности Мисије ОЕБС-а у Србији.

Овај курс је реализован је од 26. новембра до 7. децембра у организацији Министарства одбране - Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције Копнене војске у бази "Југ", а уз подршку Министарства спољних послова, као координатора активности на реализацији Акционог плана за развој цивилних доприноса Србије у мултинационалним операцијама, ЕУ, ОЕБС-а и УН-а, који је усвојила Влада Србије, Министарства за европске интеграције и других владиних институција.

Почетак овог курса свечано је био обележен 26. новембра у Генералштабу Војске Србије уз учешће и иступања првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића, министра одбране Александра Вулина, министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и шефа Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадора Андреа Ориција .

Курс су похађали представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за европске интеграције, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и других државних институција.

Активности у оквиру овог курса су обухватили теоријски део у Центру за мировне операције у Београду, а практична обука је одржана у Краљеву, где су полазници прошли обуку на возилима Војске Србије у условима теренске вожње и у бази "Југ", где је одржан низ приказа и симулација, у којима су полазници обучавани за суочавање са различитим ситуацијама које могу да их задесе током ангажовања у мисијама. Поред инструктора Војске Србије и домаћих експерата допринос извођењу обуке дали су страни предавачи и инструктори из Центра за превенцију конфликта у Бечу, Европске службе за спољне послове, Центра за међународне мировне операције из Берлина и са Универзитета Санта Ана из Италије. Извођењу овог курса, као и укупним активностима на развоју капацитета за учешће цивила у мултинационалним операцијама посебан допринос дао је и Центар за међународне и безбедносне послове (ICAS Fond), ангажован на пројекту са Развојном агенцијом Министарства спољних послова Чешке, али и у непосредној успешној сарадњи са Министарством спољних послова, Министарством одбране и Министарством за европске интеграције у овој области важној за спољнополитичко позиционирање Србије.

Обраћајући се на овој свечаности, на којој су поздравне говоре имали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и шеф Одељења за сарадњу у сектору безбедности Мисије ОЕБС-а у Србији Роберт Кухарски, амбасадор Филиповић је истакао да је учињен још један крупан корак у процесу развоја капацитета за учешће цивила у мултинационалним операцијама, што је активност која још снажније доприноси спољнополитичкој позицији Србије и афирмацији позитивне представа наше земље на међународној сцени. Такође, тиме се потврђује позиција наше земље као извозника безбедности и поузданог партнера који дели одговорност у очувању регионалне, европске и глобалне безбедности. Амбасадор Филиповић је нарочито нагласио да је додатна вредност ових активности и успешан заједнички и координисан рад више државних институција, али и других партнера, уз пуно разумевање и посвећеност заједничком циљу коме сви са истим интензитетом и вољом стремимо.

Vranje -_Kurs_2