gototopgototop
понедељак, 03. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
„Појас и пут“ доприноси глобалном повезивању и економском развоју свих земаља учесница
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pojas i_putИзлагање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Међународном округлом столу „Појас и пут":

„Поштоване екселенције,
Уважени гости,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и посебно задовољство да данас отворим овај значајан скуп, који ће, уверен сам, донети не само боље разумевање иницијативе „Појас и пут", већ и резултирати и новим корисним идејама за његову имплементацију.

У једној прогресивној иницијативи, попут "Појаса и пута", на фасцинантан начин се преплићу путеви утрти пре два миленијума из кинеске Шаанси провинције и прелепог града Сиана путем свиле ка Европи и свету, и савремене идеје глобализације и повезивања, које карактеришу наш 21. век.

У свету у коме живимо, некадашњи Пут свиле, преточен у визионарску иницијативу председника Си Ђинпинга "Појас и пут", представља глобалну интеграциону идеју, која на претпоставци win-win сарадње отвара нова врата за просперитет свих земаља и чини основу мултилатералног приступа свету. Посебно треба истаћи отворени карактер и принцип равноправности на коме ова иницијатива почива, јер она позива на укључивање свих, па и најмањих земаља у њене токове и пројекте, управо у зависности од интереса тих земаља.

„Појас и пут" се од 2013. године, од иницијативе првенствено економског карактера, развио у свеобухватни формат сарадње, који укључује и области културне, просветне и научно-технолошке сарадње, доприносећи тaко интензивирању контаката, као и бољем међусобном упознавању и разумевању држава. Интенција остваривања синергије са другим иницијативама у свету, као и националним стратегијама држава, отвара додатне могућности за њен даљи развој у многим областима. Ближе и чвршће повезивање држава, рад на заједничким пројектима и стремљење заједничким циљевима, доприноси и јачању безбедносног окружења у коме живимо, посебно имајући у виду нове изазове са којима се свет суочава.

„Појас и пут" је иницијатива која мења слику и мапу света. У складу са глобалном стратегијом повезивања на линији Новог пута свиле, уцртавају се трасе путева, брзих железница, мостова и електрана, лучке инфраструктуре, индустријских паркова, док се неким пројектима од неприступачних терена стварају главна саобраћајна чворишта.

Србија је једна од првих земаља, која је од самог покретања 2013. у пуној мери подржала и у континуитету подржава иницијативу „Појас и пут". Поносан сам што су у овом тренутку односи Србије и Кине, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство и интензиван политички дијалог, на највишем нивоу у њиховој историји.

Геостратешки положај Србије, као и наши изванредни односи са Кином, омогућили су нашој земљи да буде значајна тачка на рути „Појаса и пута", укључена у велики број, пре свега, инфраструктурних пројеката. Преко Поморског пута свиле за 21. век Србија ће, иако континентална земља, бити повезана са Кином преко Индијског океана и Егејског мора, од луке Пиреј, пројектом Експресне поморско-копнене линије преко Грчке и Македоније, преко брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта чија изградња је току, све до централне и северне Европе. Не треба занемарити ни изградњу пратеће инфраструктуре и укључивање нових земаља у пројекат, што ће несумњиво резултирати повећањем трговинске размене и новим регионалним пројектима у различитим областима. Позитивне идеје јесу и биће потпомогнуте финансијским средствима из Фонда „Пута свиле", који је наменила кинеска страна и који, и неразвијеним, и земљама у развоју, пружа могућност да реализују пројекте од националног интереса.

На крају, желим да поновим уверење да ће „Појас и пут" у историји бити запамћен по позитивном доприносу глобалном повезивању и економском развоју свих земаља учесница. Нас у Србији радује могућност да активно учествујемо у таквом капиталном пројекту који повезује удаљене континенте и регионе, доносећи добробит на глобалном плану.

Хвала вам на пажњи."