gototopgototop
уторак, 23. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија унапређује економску и политичку сарадњу са Словачком
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sevanovic SlovackaДржавни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић састао се у Братислави са државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике Лукашом Паризеком.

Саговорници су се сагласили да су билатерални односи на високом нивоу и да је политички дијалог развијен. Истакли су да је трговинска размена током 2017. била на историјском максимуму и потврдили су интерес за даље унапређење економске сарадње. Размотрене су конкретне иницијативе у области ИТ индустрије, енергетике и пољопривреде.

Једна од тема састанка била је мултилатерална сарадња и припреме за предстојеће председавање Словачке ОЕБС-у у 2019. години, као и могућност за преношење и размену искустава, с обзиром да је Србија успешно председавала Организацији 2015. године.

Државни секретар Стевановић захвалио је словачкој страни на принципијелном ставу и подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, као и за подршку интеграцији Србије у Европску унију. Државни секретар Стевановић је јасно ставио до знања озбиљне последице пријема тзв. Косова у Интерпол и с тим у вези замолио за подршку Словачке и других пријатељских земаља у пажљивом третирању овог важног питања.

Током састанка разговарано је и о положајима националних мањина у обе државе, а државни секретар Паризек посебно је захвалио на третману који у Србији има словачка национална мањина.