gototopgototop
уторак, 09. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Ивица Тончев и градоначелник Диселдорфа отворили изложбу „Ми код вас – један суживот који траје 50 година“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Toncev DiseldorfУ градској већници Диселдорфа, 08. октобра, отворена је изложба „Ми код вас – један суживот који траје 50 година". Изложба је посвећена обележавању педесетогодишњице потписивања Споразума о запошљавању грађана тадашње Југославије.

Изложбу су отворили градоначелник Диселдорфа Фридрих Концен и државни секретар министарства спољних послова Републике Србије Ивица Тончев.

Током свог излагања државни секретар је истакао историјски значај изложбе која симболизује значај гостујућих радника са наших простора у јачању веза две државе. Истакнуто је да су наши грађани добро интегрисани у немачко друштво и да су својеврсни мост између Србије и Немачке. Државни секретар је апострофирао да је важно да дијаспора негује своју културу, да очува свој српски идентитет и да негује везе са матицом. Посебно је истакао да две државе све више јачају међусобне везе и узајамно поверење чему велики допринос даје међусобно поверење и стални дијалог између канцеларке Меркел и председника Вучића.

Изложби је присуствовао велики број немачких званичника и представника српске дијаспоре настањене у СР Немачкој која је најбројнија управо у покрајини Северна Рајна Вестфалија. Државни секретар је боравак у Немачкој искористио и да се састане са представницима дијаспоре са којима је разговарао у просторијама Генералног конзулата Републике Србије, на предлог генералне конзулке Браниславе Перин Јарић, која је и иницирала одржавање изложбе посвећене нашем расејању у Немачкој.

Посету Диселдорфу државни секретар је искористио и да се упозна са условима рада у Генералном конзулату који је једно од радно најоптерећенијих дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, имајући у виду бројност нашег расејања и јаку привредну сарадњу Србије са немачком покрајином Северна Рајна Вестфалија.