gototopgototop
петак, 20. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија и Египат имају традицију пријатељства дугу 110 година
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predsednik Parlamenta_EgiptaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са председником Парламента Арапске Републике Египат Алијом Абделом Ал Ахмедом који борави у званичној посети Републици Србији на позив председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Поред разговора са председницом Народне скупштине и обраћања посланицима на специјалној седници, господина Алија Абдела Ал Ахмеда јуче је примио и председник Републике Александар Вучић.

Министар Ивица Дачић је у срдачној добродошлици истакао да је Египат и данас земља која у Србији буди велике сентименте због заједничке историје, поновивши пуну спремност Републике Србије да у наредном периоду са Египтом и ниво билатералне економске сарадње усагласи са, иначе, одличним политичким односима Београда и Каира.

Председник египатског парламента Али Абдел Ал Ахмед је подвукао да пријатељство две земље не почиње данас, већ да има традицију дипломатских односа дугу 110 година, те да су и у Египту такође присутни реципрочни сентименти према Београду и Србији. Захвалио је на подршци Србије Египту у јуну 2013. године и, генерално, ставу подршке коју Каиро има у Београду када је реч о борби против тероризма.

Обострано је констатовано да ће скора ревитализација рада Мешовитог комитета за привредну сарадњу омогућити да се дефинишу све области сарадње за које постоји обострани интерес и реални потенцијали. Господин Али Абдел Ал Ахмед је информисао о капацитетима египатске привреде, посебно истакавши оне у областима нискоградње, телекомуникација и речног бродарства, због чега је Египат, који је иначе сопственим капацитетима прокопао канал Суец II, привредно данас веома присутан и на тржиштима Африке и Југоисточне Азије.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да очекује и скору реализацију посете египатског министра иностраних послова Самеха Шукрија Београду у контексту договора о потреби интензивирања политичког дијалога две земље на високом и највишем нивоу.