gototopgototop
недеља, 31. јул 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-blicПоводом изјаве хрватског министра спољних послова Мира Ковача, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на 40-е године, на нацистичку усташку НДХ.

„Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покалотичити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав „За дом спремни" по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, као и по антифашистичким споменицима, подизање споменика усташком терористи Барeшићу који је убио југословенског амбасадора, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ.

Ако се томе дода поништавање пресуде Главашу, убици српских цивила, практично ослобађање Марића, најава да ће Томпсон на годишњицу Олује у Книну поново викати усташки поздрав "За дом спремни", шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе. То је данашња Хрватска коју воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су девесетих протерали више од 250 хиљада Срба. Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију. Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио.

Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити", наводи се у изјави министра Дачића.