gototopgototop
четвртак, 10. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић, генерални секретар Занијер и високи функционери говориће на Економском и еколошком форуму ОЕБС-а у Прагу посвећеном управљању водама
+ larger fontnormal font- Smaller font
109015 osce_waterМинистар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић говориће на завршном састанку XXIII Економског и еколошког форума ОЕБС, који се бавиУправљањем водама на простору ОЕБС – јачање безбедности и стабилности путем сарадње, у понедељак, 14. септембра 2015, у Прагу.

Током тродневног састанка Форума, високи владини функционери и стручњаци из академских средина, НВО и међународних организација анализираће и размотрити ниво примене обавеза преузетих у оквиру ОЕБС у циљу продубљивања ангажовања ОЕБС у области управљања водама.

Састанци ће бити фокусирани на управљање водама на различитим нивоима, као и на најбољу праксу, ефикасно смањење ризика од елементарних непогода и јачање учешћа цивилног друштва и приватног сектора.
На отварању ће говорити Јакуб Кулханек, заменик министра спољних послова Чешке Републике, и Ламберто Занијер, генерални секретар ОЕБС.

Уследиће главна обраћања председавајућег ОЕБС-у Ивице Дачића и Дидиеја Буркхалтера, министра спољних послова Швајцарске.

Генерални секретар ОЕБС Занијер ће отворити изложбу "Хелсинки+40" посвећену историјату хелсиншког процеса и резултатима које су постигли ОЕБС и његов претходник, Конференција за европску безбедност и сарадњу (КЕБС), током протеклих 40 година.

Састанак Економског и еколошког форума надовезује се на резултате два припремна састанка одржана у јануару и мају ове године, у Бечу и Београду. Главни циљ овог састанка је подстицање дубљег политичког дијалога, као и преузимање обавеза и давање препорука за конкретне активности како би се земљама помогло у решавању економских и еколошких аспеката безбедности.

Форум се може пратити преко @OSCE Twitter, #EEFOSCE15.


Фото:OSCE