gototopgototop
среда, 30. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Чланови SEEGROUP у посети Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
SEEGROUPГрупа дипломата, представника земаља учесника у SEEGROUP, којом у 2015. години председава Мисија Републике Србије при НАТО борави у посети Србији од 29. септембра до 1. октобра 2015. године.
SEEGROUP (Southeast Europe Security Cooperation Steering Group) покренута је у октобру 2000. године као неформална платформа у НАТО за политичке и безбедносне консултације од значаја за регион Југоисточне Европе. Окупља дипломатске представнике у Бриселу из чланица НАТО, партнерских држава Југоисточне Европе и западноевропских партнера НАТО који показују интерес за дешавања у региону (Шведска, Финска, Аустрија, Швајцарска, Ирска).

Тридесет чланова SEEGROUP који су у посети Србији примљени су данас у Министарству спољних послова где су детаљно упознати са сарадњом Републике Србије са НАТО кроз програм Партнерство за мир, напретком оствареним у процесу европских интеграција и током председавања Републике Србије ОЕБС-у. У брифингу који је за чланове групе одржао в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић учествовали су и начелник Одељења за НАТО и Партнерство за мир Дијана Иванчић, начелник Одељења за секторске политике ЕУ Снежана Стојић и Тамара Растовац Сиамашвили из Радне групе за председавање ОЕБС-у.

За госте из Брисела током боравка у Београду организовани су и састанци у Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране где ће бити информисани о сарадњи Републике Србије са НАТО кроз програм Партнерство за мир из надлежности тих министарстава.

Представници земаља учесника у SEEGROUP такође ће присуствовати петом Београдском безбедносном форуму (ББФ 2015) који се одржава у Београду под називом „Може ли Европа себе изнова дефинисати".