gototopgototop
уторак, 22. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Mинистар Дачић са амбасадорима земаља Квинте и шефом мисије ЕУ у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0004_2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас амбасадоре земаља Квинте. У дужем разговору, министар Ивица Дачић саговорнике је детаљно обавестио о проблему са којим се Србија суочила у односима са Републиком Хрватском поводом мигрантске кризе.


Указао је да је Хрватска предузела мере које нису у складу са добросуседским односима и међународним стандардима, додајући да је реч о првом затварању границе између Србије и Хрватске од ратних збивања деведесетих година наовамо. Истакао је да актуелна избегличка криза нема никакве везе са једностраним потезима хрватских власти према Србији у погледу слободног кретања робе. То је, по речима шефа српске дипломатије, пример бруталне економске агресије усмерене према Србији. Србија ће се до одређеног времена, односно до сутра, 23. септембра у поноћ, уздржавати од примене реципрочних мера према Републици Хрватској и на тај начин дати простор да се на узајамно прихватљив начин дијалогом дође до решења проблема међу свим заинтересованим странама.

Министар Ивица Дачић указао је да Србија не жели да се нађе у позицији жртве, она не одређује руте миграната и не учествује у организацији њиховог трансфера до граница ЕУ. Притом, Република Србија је учинила све да избеглицама са Блиског и Средњег истока омогући хуман третман на територији Републике Србије и обави све неопходне процедуре када је реч о њиховој регистрацији, здравственој заштити, као и сваком другом виду заштите.

Одлука Хрватске да делимично пропусти камионе са кварљивом робом је непотпуно и за Србију неприхватљиво решење. Србија очекује да се Република Хрватска понаша у складу са постојећим међудржавним уговорима закљученим са Републиком Србијом и постојећим обавезама које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању и њеног чланства у ЕУ. У разговору са амбасадорима, шеф српске дипломатије Ивица Дачић нагласио је да је поносан што није забележен ниједан инцидент према мигрантима на верској или расној основи. Министар Дачић је замолио представнике Квинте да ова поруку пренесу својим владама.

Представници земаља Квинте изразили су задовољство досадашњим поступањем Владе Републике Србије према мигрантима, као и одлуком да се примена реципрочних мера одложи. Истакли су да се Република Србија, од самог почетка мигрантске кризе, понашала у складу са стандардима Европске уније иако још није њен пуноправни члан.

У разговору је било речи и о иницијативама за сазивање међународне конференције о свеобухватном решењу проблема миграната, на којој би учествовале поред земаља чланица ЕУ и земље кроз које мигранти транзитирају.