gototopgototop
понедељак, 27. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић о састанцима у Мадриду
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic- spanijaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Краљевини Шпанији где се данас састао са председником Сената Пио Гарсијом Ескудером и са својим колегом, министром спољних послова Шпаније, Хосеом Мануелом Гарсија-Маргаљом.

Министар Дачић ће у Мадриду учествовати и на састанку на високом нивоу Комитета Савета безбедности Уједињених нација за борбу против тероризма и заустављање протока страних бораца.

Након данашњих састанака шеф српске дипломатије истакао је да је Шпанија пријатељска земља, земља која потпуно разуме питања и проблеме територијалног интегритета и сепаратизма.

„Учествујем на међународној конференцији које организују УН за борбу против тероризма и искористио сам прилику и састао се са министром спољних послова Шпаније Маргаљом и са председником Сената. У тим разговорима још једном је потврђена наша велика приврженост принципима међународног права.

Шпанија је поновила да неће мењати став о Косову и Метохији, да се залаже за евроинтеграције Србије, као и да се заједно припремамо за обележавања јубилеја који је следеће године, а то је 100 година дипломатских односа Србије и Шпаније.

Искористићу прилику да разговарам и са другим министрима који су овде. Данас сам се састао са министром спољних послова Малија. Претходних година било је различитих новинских написа и прича и у самој Приштини о позицији Малија када је реч о Косову и Метохији. Министар спољних послова чврсто је поновио да Мали неће мењати став о Космету. Они поштују Србију као настављача бивше Југославије, то је још из времена Јосипа Броза Тита. Ми желимо да унапређујемо односе и да развијамо односе какви су некада били", рекао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је данас разговарао и о захтеву Косова за пријем у Унеско, као и да и Шпанија и Мали неће подржати такав став.