gototopgototop
понедељак, 13. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вршилац дужности помоћника министра спољних послова Горан Алексић учествовао на 5. састанку националних координатора механизма сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada msp-aГоран Алексић, вршилац дужности помоћника министра спољних послова боравио је у посети Пекингу од 9. до 12. јула, где је учествовао на 5. састанку националних координатора механизма сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Током тродневног састанка, одржано је више панела посвећених разматрању нових начина за продубљивање сарадње на нивоу овог механизма, у контексту односа Кине и Европске уније, као и у оквиру кинеског пројекта креирања транспортног и трговачког коридора - „Економског појаса Пута свиле и поморског Пута свиле за 21. век". Представљени су индустријски потенцијали главног града кинеске северне провинције Ђилин, Чангчун, у којем је никао највећи центар аутомобилске индустрије у НР Кини.

В.д. помоћника министра спољних послова Алексић је истакао спремност Рeпублике Србије да пружи сваки допринос унапређењу рада форума Кина-ЦИЕЗ, како на билатералном плану - кроз јачање односа са НР Кином, тако и кроз сарадњу са осталим земљама у оквиру форума. За Републику Србију је од посебне важности пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта, као интегралног дела транспортне мреже у оквиру стратегије „Појаса и пута".

Односи Србије и НР Кине, које повезује традиција дуготрајног пријатељства и стратешког партнерства, добили су ангажманом Србије у механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ нову димензију у којој је највећи потенцијал препознат у инфраструктурној сарадњи, а Београд је прошле године по први пут био домаћин Самита Кина-ЦИЕЗ.